O Ljubici Uvodić Vranić

 

Ljubica Uvodić Vranić, splitska Zagrepčanka i zagrebačka Splićanka nakon studija psihologije u Zagrebu radila je desetak godina u Splitu, a onda se s obitelji vratila u Zagreb gdje stalno živi i radi. Naslijedila je od svojih roditelja zrno soli i vriću smija. Otkad je diplomirala radi u struci, a svoje poslove stalno širi od bazične medicine rada prema savjetovanju u grupnom i individualnom radu. Kreirala je svoju metodu grupnog treninga menadžera. Godine 1997. osnovala je Udrugu „Petkom u pet“ kao svoj najdraži projekt.
Petak je plavozelena oaza prijateljstva gdje se uči i druži i sprema za najvažnije stvari u životu: prijateljstvo i ljubav. Svi su stalni sudionici i povremeni gosti dobro došli jer dobar duh Petka blagotvorno djeluje na sve voditelje radionica, suradnike i sudionike. Na Petku se zna da je Čovjek čovjeku najveća potreba! Mali princ nas je naučio: Misliš drugačije – obogaćuješ me!

Radionice koje drži na grupi petkom osnova su za knjige koje izdaje: Kako se dobro posvađati (prvo izdanje Zagreb Alinea, 2002.; drugo izdanje Zagreb, Profil 2008.)
Kako se pomiriti (Zagreb, Alinea, 2007.), Avantura osobne promjene (Profil, Zagreb 2010.) Prevela je knjigu Nicka Johnstonea Glava puna t/cuge (Zagreb Alinea, 2004.)
Knjigu Prijatelju, kako si? – napisala je na temelju svoje privatne prakse rada s klijentima; knjiga se sastoji od psiholoških priča koje su ukrašene stihom iz gange ili bećarca, te ima pogovor o gangi koju je napisao T. Matković (Zagreb, Profil, 2012.).
Kako je bije glas da bolje priča nego piše, zadnje dvije knjige upotpunila je sa svojim cd-ovima u kojima je njezino originalno predavanje o samopouzdanju u Avanturi, a dvije vježbe opuštanja u Prijatelju, kako si?

Petak raste pa sada ima telefonsko savjetovalište i Grupu mladih koja postoji i kao gg (Google grupa) tj virtualna zajednica od petnaestak ljudi.
Bila je mnogo puta u elektronskim medijima, a od rujna 2012. godine ima svoju emisiju četvrtkom poslijepodne na Drugom program Hrvatskog radija.
Surađuje godinama u brojnim časopisima: Zdrav život, Reader’s Digest i Ženska posla.
U svom radu u fokus stavlja emocionalni pristup i sebe smatra eklektikom pa koristi različite psihološke metode.
Svoj posao doživljava kao svoj poziv, a slikanje na svili kao svoj hobi. Sa svojim slikama, akvarelima na svili, ilustrirala je i objavljene knjige.
U kolovozu 2012. godine, izlazi joj peta autorska knjiga nastala na radionicama koje je održala u Udruzi Petkom u pet: Avantura osobne primjene 2.
Članica je Hrvatske psihološke komore od njezinog osnutka i ima samostalnu djelatnost koju obavlja u: DZ ”Črnomerec”, Prilaz baruna Filipovića 11, Zagreb
Tel/automatska sekretarica: 01/ 3757 821
Mobitel: 091/520 2311
www.svilene-marame.com
e-mail: ljubica1uv@gmail.com